top of page
  • Writer's pictureGabriella Edebo

Alexandra Edebo avslutar karriären

Skicrossåkaren Alexandra Edebo avslutar karriären. Efter upprepade hjärnskakningar bedöms det som för riskfyllt att fortsätta på elitnivå. – Det finns inga rationella argument för att jag ska fortsätta, säger Edebo.Pressrelease från Svenska Skidförbundet 5 oktober 2022


Moraåkaren Alexandra Edebo har beslutat att avsluta karriären och lämnar därmed skicrosslandslaget, efter att ha drabbats av ett flertal hjärnskakningar de senaste två åren. Hon är i nuläget helt återställd men läkarna befarar att hon utvecklat en känslighet för hjärnskakningar och avråder därför från att fortsätta tävla på elitnivå . Detta på grund av en ökad risk för långvariga problem om ytterligare fall med våld mot huvudet skulle inträffa. Det är ju en övervägning mellan fördelar och risker i allt man gör. Nu har riskerna ökat och jag är inte redo att äventyra min framtida hälsa, inte ens mot glädjen jag uppnår via sporten. Huvudet är trots allt den viktigaste kroppsdelen att ha i gott skick efter karriären, säger Alexandra Edebo.

Med vind i seglen 26-åriga Edebo debuterade i världscupen 2017 efter att ha garanterat sin plats genom att vinna den totala Europacupen året innan. Tre år senare stod hon för första gången på pallen i världscupen när hon blev trea i Megéve. I december samma år fick hon också kliva högst upp på pallen för första gången, i Arosa, där även lagkamraten David Mobärg tog sin första seger. Jag kom in i den säsongen i superform. Under tävlingen kändes det bra, allt stämde, och så tog jag min första vinst, något jag drömt om länge. Att jag dessutom fick dela pallen med David gör det till ett av mina favoritminnen från karriären.

Avbröt säsongen efter Val Thorens Men bara dagar efteråt kraschade Edebo i B-finalen i Val Thorens. Hon fick en hjärnskakning och ordinerades hjärnvila och därefter resterande steg i hjärntrappan. Återhämtningen gick relativt snabbt och redan i februari 2021 stod hon på start på VM i Idre. Jag hade följt hjärntrappan, alla stegen från vila i mörkt rum till att träna med hög puls och åka skidor och allt kändes bra. Läkarna ansåg att allt såg normalt och bra ut. Men sedan fick jag en smäll till på tävlingen och det var efter det som det blev en väldigt långvarig rehab med en rad olika hjärnskakningssymptom. Därefter fick säsongen avbrytas och efter inledande vila påbörjade Edebo en lång och svår väg tillbaka. Det var nog det svåraste jag har gjort i mitt liv faktiskt, det var riktigt tufft, både fysiskt och mentalt. Dels är processen oerhört oförutsägbar, vad som funkar och inte och när. Man får ofta bakslag utan att veta varför vilket är både tidskrävande och frustrerande, säger hon och fortsätter: Det är också många pusselbitar och symptom som måste kartläggas och tas itu med, som ofta påverkar varandra negativt. Utöver det går ingenting att mäta, det är ju en ”osynlig” skada där ingen annan än en själv kan avgöra hur läkningen går. Men det värsta är nog att man blir så låst av hjärnskakningssymptomen. Vanligtvis kan man ju göra andra aktiviteter under rehab, typ plugga, träna eller träffa vänner, men har man hjärnskakning kan man knappt kolla på TV utan att må dåligt. Kämpade sig tillbaka I juli 2021 kunde Edebo återigen börja träna inför kommande OS-säsong. Det blev en tuff inledning på tävlingssäsongen då hon missade världscuppremiären i Kina (för-OS) på grund av en covid-19 infektion. Inledningsvis hade hon svårt att hitta tillbaka till bra åkning men lyckades knipa en pallplats i Idre i den sista tävlingen innan OS. På OS uppvisade hon god åkning och inledde sitt heat med en ledning men mot slutet av banan hamnade hon axel mot axel mellan två andra åkare i en sväng och föll. Det var en tuff säsong och det känns som att jag har haft mycket oflyt. Men jag är otroligt stolt att jag lyckades ta mig tillbaka och fick chansen att representera Sverige på ett OS, vilket varit en dröm sedan barnsben, även om utfallet inte blev vad jag hoppats på. Edebo avslutade säsongen i förtid i mars efter att åter ha känt av hjärnskakningssymptom från ett fall på världscupen i Reiteralm. Trots att förutsättningarna inte var de bästa blev det ändå en rad topp 10-placeringar på världscupen under säsongen, med en andraplats i Idre som bästa resultat, samt en 13:e plats på OS. Avslutar karriären Det finns inga rationella argument för att jag ska fortsätta gentemot de fakta som läkarna lagt fram. Inte för mig själv och min hälsa i framtiden eller för de omkring mig som bryr sig om mig. Än så länge har beslutet inte riktigt sjunkit in och det är mycket som ska bearbetas innan livet går in i en ny fas. Vad hon ska satsa på i framtiden vet hon ännu inte och nu väntar en tid med reflektion. Det blir ju som en sorgeprocess, jag tar mig igenom bit för bit och hittar nya saker att göra. Det är ju tufft att inte få avsluta karriären innan man känner sig redo, speciellt efter en sådan motig säsong som jag hade, så är det bara. Speciellt också när det gick så bra innan jag skadade mig, säger hon, och fortsätter: Det blir kanske ett litet vakuum mellan elitkarriären och att hitta en ny passion att lägga all energi på. Men jag tror på att backa lite, undersöka olika alternativ, och testa mig fram till vad som passar mig. Tacksam för upplevelsen Med sig från karriären har hon många fina minnen och prestationer. I världscupen har hon på sina 35 starter samlat en lång rad topp-10-placeringar, varav tre pallplatser och en vinst. Hon har vunnit den totala Europacupen där hon också samlat totalt 19 pallplatser, varav nio vinster. Utöver det har Edebo ett JVM-brons, hon har blivit svensk mästare två gånger och har deltagit på OS och VM. Skulle man ha snackat med femåriga Alex och sagt att ”du kommer att ha tagit pallplatser i världscupen, vunnit totala Europacupen, tagit dig till OS ” så är det ganska otroligt egentligen. Jag är väldigt stolt över det jag åstadkommit, även om jag tror att jag hade mer i mig. Hon lyfter även andra saker från karriären som hon värderar högt.

Jag har fått uppleva så mycket via sporten och är otroligt tacksam över det. Först och främst har jag ju haft chansen att ha min passion som jobb, vilket är få förunnat. Att få chansen att ge allt man har tillsammans med ett team kring en som hjälper en att lyckas, säger hon och fortsätter: Utöver det alla upplevelser, platser jag fått se och kontakter jag knutit. Jag tar med mig så många lärdomar från karriären, från både med- och motgång, som jag tror jag kommer ha nytta av i mitt nästa kapitel i livet.


Comments


bottom of page